Поточний 2020–2021навчальний рік для Київської богословської семінарії став ювілейним — двадцять п’ятим академічним роком.  

       Засновником і першим ректором Київської богословської семінарії став Анатолій Іванович Прокопчук, погодившись на прохання голови Союзу євангельських християн-баптистів Григорія Івановича Коменданта створити семінарію, яка відповідала б критеріям вищого богословського навчального закладу.

 

      У відповідь на молитви багатьох людей Київська богословська семінарія була заснована у травні 1995 року, а в лютому 1996 року перші студенти богословського факультету розпочали своє навчання у невеликому приміщенні колишньої лазні в одному із спальних районів Києва.

        Бажаючих навчатися було набагато більше, ніж семінарія могла прийняти. В двох наявних авдиторіях одночасно могло навчатися не більше сорока п’яти студентів.

       В 2004 році розпочалася реконструкція семінарії, та через брак коштів в 2008 році роботи було зупинені й продовжилися вони тільки через одинадцять років. Дякуючи Божій милості та підтримці посвячених Божій справі людей ювілейний академічний рік студенти розпочали в нових сучасних аудиторіях.

      Незважаючи на брак коштів та приміщень усі ці роки семінарія активно працювала, відбувалися нові набори студентів та випуски. Господь приводив потрібних людей у потрібний час. Вони ставали колегами та партнерами: таким чином одна за одною розпочиналися нові навчальні програми.

       На сьогодні в семінарії 8 бакалаврських та 2 магістерські програми. Йде робота над впровадженням нової бакалаврської програми «Медіаучнівство» та нової магістерської програми за трьома напрямками: християнська освіта, молодіжне служіння та пасторське керівництво, навчання на яких буде відповідати сьогоднішнім потребам церкви.

       За 25 років служіння семінарія має майже 1000 випускників докторських, магістерських, бакалаврських та сертифікатних програм, нині навчається 480 студентів.

        У зв’язку з карантинними обмеженнями та заходами безпеки через пандемію ковід-19 святкування 25-річного ювілею за фізичної присутності усіх гостей стало неможливим. Радість святкування можна розділити віртуально, завдяки відеозапису святкової програми, щоб таким чином об’єднати усіх, хто був та залишається частиною спільноти КБС протягом 25 років служіння.

         Для святкової програми надіслали свої вітання колишні працівники, викладачі, студенти, випускники, друзі та партнери семінарії.

       З нагоди святкування 25-річчя служіння Київської богословської семінарії академічною радою КБС за підтримки виконавчої ради семінарії було надано почесний ступінь доктора служіння голові ВСЦ ЄХБ Антонюку Валерію Степановичу. Валерій Степанович зауважив, що для нього це мотивація для ще більшого упокорення Христу, щоб ще більше робити для слави нашого Господа і для збудування Його церкви тут, в Україні.

             

            Святкування 25-річчя служіння семінарії ще раз вказує на те, що уся діяльність семінарії, навіть саме її існування, — це робота, яку звершує Господь, через вірних людей, які чують Його голос і слідують за Ним. Протягом усіх цих років служіння КБС стало можливим завдяки посвяченому служінню партнерів семінарії: місій, церков, окремих християн, яким на знак вдячності були підготовлені та вручені таблички подяки від КБС. Служіння семінарії можливе завдяки Божому баченню та зусиллям вірних християн, які моляться та підтримують КБС впродовж усіх цих років служіння.

 

P.S.

Святкову програму можна подивитися на ютуб-каналі КБС  https://youtu.be/6aOR4NJF7rM

або на фейсбук сторінці "Київська богословська семінарія" у розділі відео.