Улюблені, благаю вас, як чужинців та мандрівників, стримуватися від тілесних пожадливостей, які воюють проти душі.

                                                                                                1-е Петра 2:11

    Християни є послідовниками Ісуса Христа, які присвячують себе служінню Богу. Коли нації зазнають труднощів, будь то стихійні лиха, політика чи війна, християни завжди хотіли знати, як служити Богу в таких обставинах. Навіть зараз в Україні, куди Росія несправедливо вторглася і створює болісні спустошення, християни запитують, як їм реагувати на те, що відбувається.

    Деякі християни можуть вказати на Послання до Филип’ян 3:20 і сказати: «Ми живемо в Україні, але насправді ми є громадянами неба», і читати 1-е Петра 2:11як підтвердження думки, що християни повинні жити в Україні як прибульці та вигнанці. Вони приходять до висновку, що християни мають бути нейтральними в нинішньому конфлікті з Росією. Що християни не повинні вплутуватися в «світські справи». І, принаймні, з однієї точки зору, можна сказати, що Біблія вчить, що християни повинні жити навіть у своїх рідних країнах, наче їхній справжній дім знаходиться десь в іншому місці. Ми громадяни неба, які випадково живуть в Україні.

    Однак я вважаю, що «не втручатися у світські справи» – це неправильний висновок. Як християни мають жити чужинцями та вигнанцями в Україні? На щастя, Бог дає нам дуже чіткі вказівки, як жити в цих умовах! Пророк Єремія написав листа єврейським вигнанцям, які були переселені до Вавилону, щоб розповісти їм, як їм жити, поки вони були у вигнанні. Вони запитувалися чи варто їм стати закритою громадою, чи варто намагатися втекти чи ж битися. Вони не знали, що робити.

    Єремія повелів їм будувати будинки та садити сади. Він сказав їм створювати сім’ї та збільшувати їхню кількість. Він сказав їм займатися навколишньою культурою і повноцінно жити там. І зрештою дав їм цей принцип у Єремії 29:7

    Єврейське слово, яке стоїть за словом спокій, — це шалом, і воно означає більше, ніж просто хороші емоції та відчуття в наших серцях. Шалом стосується мирного порядку в суспільстві в цілому. Це стосується здоров’я та процвітання людей, де є безпека, забезпечення та благословення. Єврейське слово, яке перекладене українською «дбайте» часто перекладається  як «шукати»! Іншими словами, ми повинні зробити своїм пріоритетом допомогу країні, де ми живемо, дбати про покращення, вдосконалення та мати шалом.

    Отже, що означає служити Богу під час нинішньої війни в Україні? Святе Письмо говорить нам, що ми повинні молитися і діяти. Ми повинні молитися за захист, відновлення та благословення України. Ми повинні молитися, щоб Україна відчула шалом. І ми також повинні діяти. Ісус навіть каже нам, як діяти, коли каже, що «Син Людський прийшов не на те, щоб служити Йому, а щоб послужити, і душу Свою дати на викуп за багатьох» (Матвія 20:28).

     Зараз багато українських віруючих діють з мужністю та співчуттям, щоб забезпечити їжу та притулок тим, хто страждає. Інші надають медичну допомогу або допомагають з транспортуванням до безпечніших місць. А деякі навіть служать в армії, щоб допомогти захистити націю. Давайте всі прагнути служити Господу, дотримуючись Його плану, як жити чужинцям і вигнанцям у цих важких обставинах у нашій країні. Хай Бог благословить Україну!

Марк МакДоннел, директор програми «Біблійні дослідження»