23 травня 2018 року в молитовному залі Київської богословської семінарії відбулася зустріч з представником Української православної церкви Київського патріархату, дияконом Михаїлом Омельяном. Тема зустрічі: "Томос від Вселенського патріарха: можливості та перспективи автокефальної церкви в Україні". На зустрічі були присутні співробітники та викладачі семінарії, студенти бакалаврату та магістратури. 

В ході зустрічі диякон Михаїл детально розповів,  що таке автокефалія та як її отримували церкви протягом історії. Наголосив, що автокефалія завжди проголошується самою церквою, потім визнається іншими церквами. Також було роз’яснено, що таке Томос та його різновиди. 

Диякон Михаїл зазначив, що  питання автокефалії Української помісної православної церкви піднімається неодноразово починаючи з проголошення Незалежності Україні. Пояснив, що звернення Президента України до Вселенського патріарха щодо надання автокефалії не можна вважати втручанням держави у церковні справи, тому що не передбачає втручання у внутрішнє життя та рішення церкви. 

Крім того, диякон Михаїл навів контрагрументи щодо позиції православної церкви Московського патріархату, частина якої виступає категорично проти надання автокефалії.  Дав відповіді на запитання студентів та викладачів. Диякон Михаїл запевнив, що Українська православна церква Київського патріархату і надалі буде відкритою до співробітництва та міжконфесійного діалогу.

Наприкінці зустрічі Ректор Київської богословської семінарії  Руслан Хмиз подякував диякону Михаїлу за цікаву та змістовну зустріч та подарував книжку «Основи християнської віри» Джеймс М. Бойс. Зустріч закінчилась молитвою за Україну. 

 

 

Довідка
Диякон Михаїл Омельян – кандидат богословських наук, старший викладач кафедри богослов’я Київської православної богословської академії.

Автокефалія (від грец. αυτός — сам та κεφαλή — голова) — це статус помісної церкви, як частини Вселенської Православної Церкви. Автокефальна Православна Церква — це помісна Православна Церква (до юрисдикції якої належить певна територія, на якій не повинні діяти інші помісні Церкви). Як і автономна Церква, вона є незалежною і самостійною в управлінні частиною Вселенської Православної Церкви. Автокефальна Церква не є ні ієрархічно, ні адміністративно частиною іншою Православної Церкви.
Статус автономії відрізняється від автокефалії тим, що предстоятель автономної Церкви, після обрання, має бути затверджений патріархом однієї з автокефальних Церков.

Томос (грец. τόμος) — указ, декрет, окружне послання предстоятеля помісної православної церкви у деяких важливих питаннях церковного устрою. Шляхом надання томосу деякої частини «материнської» (кіріархальної) церкви офіційно проголошується автономія в управлінні або автокефалія. У томосі використовується урочистіший та повніший підпис, ніж в інших патріарших указах.

У квітні 2018 року Президент України Петро Порошенко звернувся до Вселенського патріарха Варфоломія з проханням надати Томос про автокефалію помісній Православній Церкві в Україні. Звернення було підтримане 268 депутатами Верховної Ради України.