Війна насамперед асоціюється зі зброєю, агресією, смертю та військовими, які мають обов’язок захищати країну.  Ми нечасто згадуємо про військових капеланів, які перебувають у зоні бойових дій поруч з військовослужбовцями. Навіть ті солдати, які у мирному житті ніколи не заходили до церкви та не хотіли чути про Бога, на війні потребують присутності капеланів. Потрібують духовних порад, молитов, дружньої розмови та підтримки. 

Служіння капелана – дуже непроста та відповідальна справа.  Щоб знати, як поводитися на цій війні, як бути допомогою та підтримкою, як завоювати довіру військових, як нести Боже Слово та Його мир у серця людей, потрібно вчитися. 

Професійну капеланську підготовку можна здобути на бакалаврській програмі «Пасторсько-капеланське керівництво» в Київській богословській семінарії, на базі якої і відбувається щорічний навчальний семінар для діючих капеланів. 

24‒26 січня 2018 року Київська богословська семінарія приймала у своїх стінах діючих військових капеланів з усієї України на щорічному навчальному семінарі для військових капеланів ВСЦ ЄХБ. 

Протягом трьох днів навчання піднімалось та обговорювалось чимало важливих тем діяльності капеланів. Цього року спікерами семінару були українські капелани, які розповідали про свій практичний досвід  служіння у зоні бойових дій. 

На лекціях були розкриті особливості душпастирської роботи з військовими. На відкритій дискусії обговорювали етику проповіді та правила поведінки капелана-протестанта у зоні бойових дій. Наголошувалось на значенні поваги та підпорядковування правилам, законам військової служби. Уміння показати свою віру справами, щоб отримати довіру солдат, – одне з найважливіших умінь капелана. Окрему увагу приділили темі роботи з дітьми у сірій зоні, бо капелан – людина, до якої особливу довіру мають діти зони бойових дій. Було приділено увагу темі інформаційної гігієни, говорилось про важливість бути уважними до інформації, яку капелани чують та поширюють. Уміння критично мислити, максимально ретельно перевіряти інформацію, обережно поширювати ті чи інші медіафайли – ці заходи безпеки можуть вберегти життя та не допустити поширення паніки чи відверто брехливої інформації.  

Розглядались біблійні тексти, які говорять про патріотизм, любов до країни, говорили про те, як знайти втіху у Господі при втратах, горі, пережитих стражданнях, як бути людиною миру, людиною, яка несе мир і що про це говорить Господь у Своєму Слові. Ці та багато інших важливих тем було розкрито за три дні навчання та спілкування капеланів.  

З вітальними словами та підбадьоренням до капеланів звернулись ректор КБС Р. Хмиз, представник ВСЦ ЄХБ у Раді у справах душпастирської опіки М. Андрашко, старший капелан ВСЦ ЄХБ В. Хіміч, представник ЦХВЄ у РДПО М. Михайлішина, директор «Пасторсько-капеланської програми» КБС  В. Кореневич, президент ВСЦ ЄХБ В. Антонюк. Привітав капеланів та говорив про капеланське служіння Української греко-католицької церкви заступник керівника Департаменту Патріаршої курії УГКЦ у справах душпастирства силових структур України отець Любомир Яворський. 

Представник Міністерства оборони України полковник О. П. Герус звернувся до капеланів з доповіддю про поточний стан справ капеланського служіння ЗСУ з урахуванням діючого законодавства, відповів на запитання капеланів, а також  вручив пам’ятні нагороди від Міністерства оборони України. Серед інших нагородою був відзначений Сергій Наюк, студент першого курсу бакалаврської програми КБС «Пасторсько-капеланське керівництво». 

Варто зазначити, що на сьогодні діючими військовими капеланами в ЗСУ є троє випускників семінарії, двоє студентів програми «Пасторсько-капеланське керівництво». Ще один студент КБС є капеланом в Національній гвардії України. 

Конференція завершилась молитвою благословення та прохання про Божу милість та охорону для капеланів.